Què és el Projecte Residències?

QUÈ ÉS EL PROJECTE RESIDÈNCIES?

El Projecte Residències, iniciat el 2014, és un compromís amb la nostra societat i un punt de trobada entre intèrprets, agents culturals i creadors. Sobre un projecte definit, l’Orfeó convida artistes de diferents disciplines per tal d’oferir un resultat final nou i necessari al nostre país. 

En aquest moment el considerem un projecte en fase de consolidació, però amb unes expectatives excel·lents. Fins ara, el projecte s’articula en dos vessants diferents:

Compositor resident, el qual compon, durant un any, diferents obres que s’endinsen en la programació general de l’Orfeó. Durant aquests anys s’han estrenat obres de Ramon Pastor i de Pau de Luis.

Artista resident, el qui, després de conéixer les propostes musicals de cada programa, suggereix algunes de les seues obres per tal que acompanyen la proposta musical i en siguen la imatge visual. Fins ara ho han estat els pintors Rafael Armengol i Joël Mestre.

Obres estrenades:
Coloraina. Text: Hèctor Serra / Música: Ramón Pastor (per a cor a cappella)
Albades. Text: Hèctor Serra / Música: Ramón Pastor (per a cor i piano)
Ab urbe condita. Text: Tit Livi / Música: Ramón Pastor (cantata per a cor, solistes, dos pianos i percussió)
Nit de vetlla. Text tradicional / Música: Pau de Luis (per a cor i piano)
Els Reis Text: / Música: Pau de Luis (per a cor i piano)
Eroticitats. Text: Vicent Andrés Estellés / Música: Pau de Luis (per a cor, soprano i piano)

Compositor resident actual

Francisco Coll, 2016/2017

Naix a València el 1985. És un jove compositor valencià que està tenint un gran èxit en el panorama internacional. Després d’haver estudiat en els conservatoris superiors de València i Madrid, va rebre una beca de l’Institut Valencià de la Música per estudiar en la Guildhall School of Music and Drama (Londres).

Les seues obres han estat interpretades per les millors orquestres europees i internacionals com ara l’Orquestra Simfònica de Londres, Orquestra Filharmònica de Los Angeles, SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg, London Sinfonietta, Orquestra Simfònica de la Ciutat de Birmingham, Luxembourg Philharmonic, BBC Scottish Symphony Orchestra, Orquestra Nacional d’Espanya, Ensemble Intercontemporain, Orquestra Filharmònica de Munic, etc. A més, han estat interpretades en llocs com ara l’Avery Fisher Hall del Lincoln Center (Nova York), Cité Donis Arts (París), Jubille Hall (Aldeburgh), St Martin-in-the.Fields (Londres), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Queen Elisabeth Hall (Londres), Palau de la Música de València, Barbican Hall (Londres), Auditorio Nacional (Madrid), Het Concertgebouw (Amsterdam), Huddersfield Contemporary Music Festival (Anglaterra), Festival d’Aix-en Provence (França), Festival de Verbier (Suïssa), Royal Opera House Covent Garden, etc.

En 2014 la seua òpera de càmera, Café Kafka –encàrrec conjunt de la Royal Opera House del Covent Garden, el Festival d’Aldeburgh i l’Opera North de Leeds– va ser lloada per la crítica: “This could become a clàssic”, va escriure The Independent; “Coll is a major talent”, va escriure la BBC Music Magazine.

Ha guanyat diversos concursos nacionals i internacionals. El 2011 signà un contracte amb l’editorial de prestigi Faber Music. Projectes futurs inclouen estrenes amb l’Orquestra Nacional d’Espanya, Britten Sinfonia, Orquestra Simfònica de Lucerna i Birmingham Contemporary Music Group, així com el seu debut en els BBC PROMS de Londres 2016.

Artista resident actual

Jesús Huguet, 2016/2017

Nascut el 26 de novembre de 1976, és llicenciat en Belles Arts per la facultat de Belles Arts de San Carles (Universitat Politècnica de València) i membre del col·lectiu de dibuixants 7 Monos. Després de treballar en diversos estudis de disseny gràfic funda, el 2002, el seu propi estudi, anomenat Estudio 55. Des de l’any 2008 es dedica a la il·lustració i al disseny de manera independent. Ha il·lustrat i dissenyat llibres per a editorials com Bromera, SM, Norma Editorial, Edicions 96 i Tàndem, entre d’altres.

És, a més a més, el dissenyador oficial de la coneguda companyia teatral Albena Teatre, d’altres entitats, com el Festival de Titelles de la Ribera, i de diverses editorials, com Grafito Editorial. Va ser director de la revista infantil La Pelitrúmpeli entre 2010 i 2014. També ha estat encarregat de guionitzar i il·lustrar la Col·lecció Gràfica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

En 2016, entre altres treballs dissenya el cartell de la XXIX Trobada d’Escoles en Valencià de Patraix per a Escola Valenciana i el cartell de l’exposició Refugiats: entre el taüt i la maleta per al Palau de la Generalitat.

Bloc: www.jesushuguet.com

Compositors residents anteriors

Ramón Pastor, 2014/2015

Naix a València i realitza els seus estudis musicals al Conservatori de la ciutat esmentada, en què obté els premis extraordinaris final de carrera de Piano, Harmonia, Contrapunt-Fuga i Composició. Amplia la formació al Conservatori de París, en què obté el primer premi de Piano, Contrapunt i Harmonia. Posteriorment, estudia Composició amb Alain Webe i amb Edith Lejet.

Ha sigut professor d’Harmonia i de Conjunt Instrumental al Conservatori Superior de València, on ocupa la càtedra de Composició del seu apreciat mestre, A. Blanquer. També ha estat director titular de les bandes simfòniques d’Altea, Xest, Paiporta i Quart de Poblet, així com director convidat per diferents orquestres nacionals i internacionals.

Com a compositor, ha obtingut diversos premis, dels quals cal destacar el primer premi de Composició de l’SGAE, el Ciutat de València per a Banda i el Premi Superior de Composició de Música Contemporània de l’École Normal de París. Allà és contractat amb el càrrec d’assessor musical de programació en 2013, al prestigiós Théatre des Champs-Elysées. Ha exercit, igualment, com a jurat i com a assessor del Concurs d’Interpretació de l’SGAE.

Ha rebut encàrrecs de diferents orquestres i de grups de cambra. L’any 1991 rebé l’encàrrec de la Diputació de València per a la composició de l’òpera en valencià L’última llibreria, que tingué un gran èxit per part de la crítica i del públic en les 30 representacions que se’n feren, amb solistes valencians i amb l’Orquestra de RTVE. Així mateix, ha compost obres per a bandes de la Secció d’Honor i de la Secció Tirant lo Blanch dels certàmens de bandes de València i Altea, respectivament.

Les seues obres han estat estrenades i interpretades en auditoris i en teatres nacionals i internacionals no només europeus, sinó d’arreu de tot el món: Hong Kong, l’Havana, Buenos Aires. A València ha estrenat, amb l’Orquestra Municipal, l’obra Ainulindale, un poema simfònic basat en l’obra de Tolkien, estrenada per Manuel Galduf en 1992.

Com a director d’orquestra, cal destacar l’enregistrament de la Cinquena simfonia i de la Setena simfonia de Beethoven (en què ha col·laborat com a director assistent de la London Classical Simphony), l’any 2015.

Actualment és professor de Composició al Conservatori Superior de Música de València.

Per a l’Orfeó Universitari de València ha compost les obres següents:

  • Coloraina. Text: Hèctor Serra / Música: Ramón Pastor; per a cor a cappella
  • Albades Text: Hèctor Serra / Música: Ramón Pastor; per a cor i piano
  • Ab urbe condita Text: Tit Livi / Música: Ramón Pastor; cantata per a cor, solistes, dos pianos i percussió

Pau de Luis, 2015/2016

Naix a València el 1980. És titulat en Piano, Solfeig, Direcció de cors i Composició. Rep la Matrícula d’Honor i la Menció d’Honor en Harmonia. Amplia els seus estudis en el Conservatori Real de la Haia amb J. Van Veldhoven. A més, posseeix el Diploma d’Estudis Avançats de la UPV pel seu treball Villancicos negros en Valencia.

Des del 2008 dirigeix el Cor Universitari Sant Yago de València. Ha treballat com a director convidat en la In Terra Pax International Academy, amb la qual ha realitzat concerts a Polònia i Alemanya, i amb el cor Omnia, de la Universitat de Zilina. Ha dirigit concerts arreu d’ Europa, Argentina i Xina.

Com a compositor, ha guanyat el primer premi del III Concurs de Composició per a Dolçaina Ciutat d’Algemessí; Concurs de Composició de Música Festera per a Noces Vila de Benidorm i Concurs de Composició Coral Ciutat de la Lacuna. Ha compost la Cantata al rei en Jaume (2008) per a la FECOCOVA.

Per a l’Orfeó Universitari de València ha compost les obres següents:

  • Nit de vetlla Text tradicional / Música: Pau de Luis; per a cor i piano
  • Els Reis Text: – / Música: Pau de Luis; per a cor i piano
  • Eroticitats Text: Vicent Andrés Estellés / Música: Pau de Luis; per a cor, soprano i piano

Artistes residents anteriors

Rafael Armengol, 2014/2015

Nascut a Benimodo (la Ribera Alta, València) el 1940, no sols se’l pot qualificar com a artista plàstic, sinó que és un referent de l’art valencià amb projecció internacional. Acadèmic de la Reial Acadèmia de Sant Carles des del 2012, la seua obra no es limita a la mera exposició de formes i colors, sinó que es manifesta com un artista amb un compromís social i cultural indiscutible.

La seua producció s’ha caracteritzat per l’experimentació plàstica, mitjançant la utilització estratègica d’imatges seriades, fotografies i procediments optocinètics. En definitiva, juga amb la pintura mitjançant el llenguatge visual contemporani.

El tractament que fa Armengol del color –la tècnica personal que ha desenvolupat al llarg dels anys–, la forma didàctica amb què ens fa participar de la seua manera de veure el món i la generosa acollida que dóna a tots els que es posen al seu costat fan d’aquest artista una figura cabdal en el context cultural actual i, a més, un exemple a seguir pel que fa a l’àmbit personal.

Armengol ens regala tot un missatge i una declaració dels principis que han de conduir els camins dels qui emprenem la creació com a forma de vida.

Joël Mestre, 2015/2016

Naix a Castelló de la Plana el 1966. És doctor per la Universitat Politècnica de València i professor en el Departament de Pintura en la Facultat de Belles Arts. És un autor vinculat a la nova figuració espanyola; concretament, a la pintura emergent durant la dècada dels noranta. Participà en les fires internacionals d’Arco, Miami, Chicago, Brussel·les, i Lisboa, entre d’altres. Els seus treballs més recents s’han vist darrerament en ArtFairPulse_New York, a la galeria My Name’s Lolita Art i al CAC de Màlaga. A més, també ha exposat a Villa Tamaris Centre d’Art de la Seine-Sur-mer (Toló, França).

Obtingué la beca de la Fundació Davalos-Fletcher, la beca Alfons Roig, la beca de la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma i la beca Endesa, amb què ha exposat en les col·leccions de l’IVAM, ATRIUM, Fundació Endesa, Banco de España, Col·lecció BBVA, Col·lecció d’Art DKV, Caja Madrid, Fundació Benetton (Itàlia), etc. Ha publicat i ha col·laborat per a diferents revistes com Archipiélago, Revista de Occidente, Zut, Arte10.com, Lars i Arte y Parte.